Biserdent
Biserdent Biserdent Biserdent
Radno vreme · pon - pet 11:30 - 19:30
sub - ned na poziv

Protetika

TOTALNA PROTEZA
Totalna proteza je terapija za osobe koje su ostale bez ijednog zuba u vilici. Njom vrlo uspešno vraćamo izgubljene funkcije usne duplje, pre svega, mogućnost usitnjavanja i mlevenja hrane (funkciju žvakanja), zatim pravilnu artikulaciju glasova (funkciju govora) i na kraju uspostavljamo prirodan izgled i socijalnu rehabilitaciju pacijenata (estetska funkcija).
protetika Uz naš stručan i kvalitetan rad, najbitnije za uspeh je da pacijent svesno i bez predrasuda prihvati protezu kao zamenu za izgubljene zube i da bude aktivan i uporan u toku prilagođavanja na nju. Uobičajeno je i očekivano da se na početku javljaju određeni problemi: neprijatnost zbog prisustva stranog tela u ustima, teskoba jeziku, pojačano lučenje pljuvačke, otežanije gutanje zbog neophodne dužine gornje proteze ka mekom nepcu, pojava povreda na tankoj i osetljivoj sluzokoži usled pritiska i sleganja proteze pri žvakanju... U roku od nekoliko dana, uz obavezne kontrole sve te nelagodnosti možemo otkloniti, a neke od njih i same nestanu.
Jedini ozbiljan, ali nažalost objektivan problem kod određenih pacijenata je nestabilnost, ređe gornje, a češće donje totalne proteze. Razlozi su: nepostojanje dovoljnog volumena koštanog grebena na koji bi se oslonila proteza, izraženost i visoki pripoji plika i frenuluma, očuvana jaka aktivnost jezika, podjezičnih i obraznih mišića pri artikulaciji i žvakanju itd.
Tim pacijentima se preporučuje korišćenje lepkova za protezu ili ugradnja mini implantanata sa kopčama (etečmenima) kojima se stabilizuje proteza.

PARCIJALNA PROTEZA
Parcijalna proteza se izrađuje kod pacijenata koji su ostali sa malo zuba u vilici, tako da im se ne mogu raditi mostovi. Postoje dve osnovne vrste: klasična i skeletirana ili vizil proteza. Klasična parcijalna proteza se kukicama samo pridržava, a pritisak žvakanja se prenosi na bezubi deo, što često za posledicu ima veliki gubitak koštanog dela vilice. Skeletirana proteza svakako ima prednost, jer se oslanja na preostale zube. Naime, zubi sa okolnim tkivom (periodoncijumom) predstavljaju organ koji je fiziološki predodređen da trpi i apsorbuje pritisak žvakanja. Onaima elemente, kao što su razni nasloni, namenske frezovane krune ili etečmeni, kojima se pritisak žvakanja prenosi prevashodno na zube, čime se vilična kost čuva od prevelike resorpcije. Ako nema uslova za implante, pažljivo isplanirana skeletirana proteza je svakako najbolje rešenje.

FASETE
Fasete (vinireri) su ljuspice od keramike, cirkonijuma ili kompozita koje se lepe na prednju stranu, najčešće frontalnih zuba. Zub se minimalno brusi. Estetika je vrhunska, ali indikacije su ograničene. Vinireri se koriste za sanaciju obojenih zuba, za smanjenje razmaka između zuba, za prekrivanje ispucale gleđi i za promenu oblika i veličine zuba.

KRUNICE I MOSTOVI
CIRKONIJUM I KERAMIČKE KRUNE I MOSTOVI
Cirkonijum i keramičke krune i mostovi, izrađeni CAD/CAM sistemom, predstavljaju vrhunac i savršenstvo u savremenoj protetici i estetskoj stomatologiji, ne samo kod nas, već i u vodećim zemljama sveta. Pošto nastojimo da budemo lideri u stomatološkoj protetici, posedujemo najsavremeniji CAD/CAM sistem, svetski renomirane firme „ZirconZahn“, iz Južnog Tirola. Dakle, uz našu stručnost i iskustvo, put ka Vašem blistavom osmehu je otvoren.
Cirkonijum je prirodni mineral, koji se u stomatologiji koristi u obliku stabilizovanog cirkonijum-dioksida koji se sinteruje na visokim temperaturama. Njegove fizičko-hemijske osobine daju mu apsolutnu prednost u izradi krunica i mostova.

  • Biokompatibilnost – cirkonijum je bioinertan i ne izaziva nikakve alergijske reakcije na tkivima usne šupljine. Desni (gingiva) u kontaktu sa cirkonijumskom krunom ostaju svetlo-ružičaste, neiritirane i zdrave.
  • Estetika – vrhunska, savršena. Cirkonijum i keramika imaju skoro istovetne optičke osobine (transparencija, translucencija, opalescencija...) kao dentin i gleđ. Stoga, u boji cirkonijum-keramičkih kruna ima „živosti“, „dubine“ i „bisernosti“ kao i u boji prirodnih zuba. To njima daje neprevaziđenu lepotu i prirodnost. Napominjemo, da se kod cirkonijumskih i keramičkih zuba ne može pojaviti „metalni rub“, uzrokovan povlačenjem desni, kao kod metalo-keramičkih kruna.
  • Čvrstoća – sinterovani cirkonijum ima izrazito visoku čvrstoću i otpornost na savijanje i pucanje. To nam stvara uslove za pravljenje zubnih mostova velikih raspona.
  • Mala termička provodljivost – omogućuje nam minimalnu preparaciju (brušenje) zuba i smanjen rizik od iritacije zubne pulpe (živca).

Izrada cirkonijum-keramičke krune i mostova je kompjuterski kontrolisan proces. CAD/CAM tehnologijom (computer-aided design/computer-aided manufacture) skeniranja otiska i celokupnim postupkom rada, postižemo izuzetnu preciznost (do 10 mikrona), a mogućnost greške svodimo na minimum. Prednost ove tehnologije se ogleda i u tome što se morfologija i modelovanje krunica i mostova obavljaju kompjuterski, specijalnim softverom. Tek kada je virtuelno dizajnirani protetski rad gotov i iskontrolisan od strane softvera, pristupamo mašinskoj izradi pomenutog rada, koja je, takođe kompjuterski kontrolisana i automatizovana. Stoga, takav protetski rad predstavlja savršenstvo u današnjoj stomatološkoj protetici i estetskoj stomatologiji.

METALOKERAMIČKE KRUNE
Metalokeramičke krune kao solo nadoknade služe da zamene nedostajuće zubne površine jednog zuba. Rade se kad je potrebno korigovati oblik, položaj, boju zuba, a najčešće se rade zbog velike kariozne destrukcije koju nije moguće sanirati plombom. Estetski i funkcionalno potpuno imitiraju prirodne zube. Izuzetno je trajan rad.

METALOKERAMIČKI MOSTOVI
Izradjuju se kod nedostatka jednog ili više zuba, kad raspored preostalih zuba omogućava da se na njih putem kruna naslone zubi koji nedostaju. Preostali zubi se bruse. prvo se radi metalna konstrukcija na koju se kasnije slaže i peče keramika. Rad se trajno cementira – ne skida se. Po komforu i profilaktičkim svojstvima, a u slučaju dobro postavljene indikacije, rad je trajan i sprečava dalje propadanje oralnih tkiva. Valja spomenuti dileme koje se javljaju oko prekomernog žrtvovanja tvrdih zubnih tkiva. ako su zubi nosači već pod plombama, mnogo bolje ih je staviti ispod krune jer ona zatvara zub sa svih strana i u uslovima dobre oralne higijene nema bojazni da će se zub kvariti.